LA REGULACIÓ EMOCIONAL



Avui entendrem el significat de "La regulació emocional", és la capacitat per manejar les emocions de forma apropiada.
Dintre d'aquestes emocions trobem l'estrès. L'estrès és un estat desagradable d'estimulació que tenim quan percebem que un aconteixement o una condició amenaça la nostra habilitat per afrontat una situació de forma còmode i eficaç.

L’estrès pot presentar-se en qualsevol moment i situació de vida. Un nivell moderat d’aquest pot ser beneficiós. Però si aquesta emoció supera al que la persona està acostumada a manejar poden aparèixer patologies provocades per l’estrès com: malalties coronaries, dermatològiques (psoriasis), endocrins, gastrointestinals, respiratoris, dolors de cap tipus migranya, trastorns immunològics, trastorns en òrgans sexuals o problemes de creixement entre altres.

Els factors d’estrès es divideixen en dues categories:
a) Fets estressants majors: per exemple la mort d’un familiar proper. 
b) Aconteixements diaris: per exemple l’embús cada matí per arribar a la feina.
L’avaluació cognitiva és la manera en la que la persona percep i interpreta l’esdevediment estressant i com afectarà aquest al seu dia a dia.
1) La persona pren consciència del grau d’estrès que pateix i el possible perjudici de la situació. És a dir, estic al cotxe en un embús, i es possible que avui arribi tard a treballar.
2) La persona pensa en les opcions i els recursos que té per afrontar els problemes. És a dir, avui arribo segur tard a la feina, però trucaré per avisar-los i demà procuraré sortir una estona abans de casa. 

Cada persona regularà l’afrontament en casos d’estrès de forma diferent, i tot dependrà de: estat de salut, energia física, creences existencials (aquestes fan que totes les reaccions siguin diferents), creences generals, suport social etc...
Trobem dos tipus d’estratgies d’afrontament:
La primera és la que està centrada en el problema. La persona es centra a buscar solucions en el problema, i apareixen dos tipus més: la confrontació, és a dir la persona pot esforçar-se per alterar la situació, com per exemple en el cas de l’embús posar-me a tocar el clàxon i tenir una conducció temerària per tal d’arribar a temps a la feina. I també apareix la planificació, que és la que jo he adoptat per tal d’enfrontar-me al fet estressant, és a dir, sortir una estona abans de casa pel matí per tal de no trobar-me amb l’embús.

La segona és la centrada en l’emoció. Dins d'aquests trobem maneres d'afrontar l'emoció de formes diferents, des de l'acceptació de la responsabilitat on nosaltres ens fem càrrec del que ha passat. També trobem el distanciament, simplement ens allunyem del problema i d'aquesta manera evitem que ens afecti. O la reavaluació positiva en la que ens permetem buscar la part positiva d'una situació negativa estressant. També està la fugida o evitació, per dormir més hores del compte per tal d'evitar d'aquesta manera els pensaments i els problemes. 

Un dia més i seguint la línia del blogg, us proposo una caçó de l'artista Irlandesa Enya.
Ella és una de les exponents del conegut "New Age" és el nom que rep un moviment social que barreja espiritualitat, esoterisme i reinterpretacions de la filosofia oriental per crear un estil de vida alternatiu, basat en la calma, l'autoconeixement i la connexió amb el cosmos. 
Gràcies un dia més per seguir les entrades de: "El calaix de les emocions";
Xènia.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA FINESTRA DE JOHARI

LA COMUNICACIÓ ASSERTIVA

COMPETÈNCIA SOCIAL